Fever Ray rører på sig igen

Fever Ray rører på sig igen

Først var der The Knife, så var der Fever Ray, og så var der stille. Nu, otte år efter debutalbummet fra Karin Dreijers soloprojekt Fever Ray, er hun tilbage med albummet ”Plunge” og koncert på Store VEGA. Det er Fever Ray's første turné siden 2010.
 
42-årige Karin Elisabeth Dreijer Andersson blev født i en nabokommune til den svenske hovedstad Stockholm i 1975. Som 10-årig begyndte den unge Karin at spille guitar, og dannede sit eget band i starten af teenageårene. Allerede som 15-årig blev hun interesseret i samfundsstrukturerne, der omkredser køn og magt. En interesse hun tog med sig ind i projektet The Knife, som hun var aktiv i fra 1999 til 2014 sammen med sin bror Olof. 
 
Især stemmemanipulation har altid fascineret Karin Dreijer, der ser sin vokal som et kønsneutralt instrument. I januar 2009 udgav Dreijer sit selvbetitlede solodebutalbum under pseudonymet Fever Ray. Ligesom i The Knife, manipulerer Karin Dreijer sin stemme når hun indspiller og optræder som Fever Ray, så man aldrig oplever den sande person bag konceptet. Og det er et dogme, Dreijer har videreført nu, otte år efter debuten.
 
Der har været mere eller mindre stille siden 2009, hvor debuten udkom og Fever Ray spillede på Roskilde Festival. Og så, tidligere på året, skete der pludselig noget. Det startede med at der blev lagt billeder op på Fever Rays officielle Facebook-side, der opfordrede fans til at ringe til den fiktive telefonservice Karma Kinksters, hvis de følte sig ”lonely tonight”. En lille teaserfilm fulgte, og pludselig lå førstesinglen ”To The Moon And Back” online med en eksplicit video og lyrik som: "Your lips, warm and fuzzy/ I want to rub my fingers up your pussy”. Og så udkom albummet ”Plunge” hurtigt og pludseligt den 27. oktober. 
 
”Plunge” har fået en imponerende karakter på musikmediet Pitchfork, der giver 8,7 ud af 10 point og skriver, at: ””Plunge” er mere risikabelt end noget, Fever Ray har lavet før. Det er nogle gange hårdt, ofte dissonant, ofte dristigt”. Fever Ray er kendt for en anderledes sceneoptræden, der kan sammenlignes med regulær performance art og ofte indebærer masker, vilde kostumer, ansigts- og kropsmaling. Udover at have et nyt album med sig på scenen, bliver det altså også en oplevelse ud over det sædvanlige at se og høre fænomenet Fever Ray når Karin Dreijer lander i Store VEGA onsdag den 4. april.