HAVEN præsenterer Kamasi Washington i Pumpehuset

HAVEN præsenterer Kamasi Washington i Pumpehuset

Til de, som ikke kan vente helt til HAVEN Festival 10-11. august med at høre den californiske saxofonist, Kamasi Washington, er der håb forude. Han gæster nemlig København allerede 3. juni til en koncert i Pumpehuset – præsenteret af HAVEN.

Når selve HAVEN festival løber af stablen over to dage i august, skal det nærmere ses som en kulmination, et final party, end en enkeltstående begivenhed. HAVEN er nemlig ikke en helt almindelig festival, da den ved at kuratere en række arrangementer i samarbejde med en lang række af byens andre kulturaktører i løbet af året, ønsker at være en tilstedeværende kraft året rundt. Et af disse arrangementer er en koncert i Pumpehuset med jazzkometen og fusionisten, Kamasi Washington, der også kan opleves til sensommerens festival. Abonnenter af HAVENs nyhedsbrev får mulighed for at købe pre-sale billetter til koncerten. 

Når jazzen møder Kendrick Lamar og det brede publikum
“I et årtusinde, der er stort set fraværende af noget nyt eller fængslende i jazz-idiomet, har (Kamasi) Washington netop frigjort en musikalsk og flerhovedet slange, der har et respektfuldt og intimt kendskab til fortiden og samtidig slår et stort slag for en håbefuld fremtid” – Chris Hoard, Variety.

Ovenstående kan virke som en noget pompøs beskrivelse fra den respekterede musikjournalist, men det er ikke desto mindre særdeles præcist, når der er tale om netop Kamasi Washington. Da han udgav sin tour de force af en LP ’The Epic’ i 2010, blev han omgående gjort til sin generations fakkelbærer inden for progressiv og improvisatorisk jazz, der ville åbne døren for et ungt publikum til en verden, de hidtil ikke kendte. Den unge orkesterleder, tenorsaxofonisten Kamasi, trækker hip-hop, klassisk, R&B og alle andre genrer ind i enhver yderlighed af, hvad jazz kan være, og fremfører det med et 10 mand stort orkester.

Californieren har de senere år gjort sig bemærket i andre sammenhænge end Washingtons udgangspunkt, jazzmusikken. Som en del af den nye musikalske bølge fra den amerikanske vestkyst, hvor jazzen blandes med alle typer musik, er Kamasi allerede nået langt uden for sit hjemlands grænser. Han har blandt andet lavet kollaborationer med notabiliteter som Kendrick Lamar, Thundercat, Snoop Dogg, Flying Lotus og Ryan Adams.

Kamasi Washingtons signing til det toneangivende pladeselskab XLl Recordings/Young Turks (Adele, The xx, King Krule, Radiohead) vidner også om et ønske om at arbejde utraditionelt, hvilket allerede har skaffet ham en masse nye begejstrede fans. Kamasi Washingtons næste album udkommer i år, og man kan forvente at høre store, hvis ikke hele dele af det, når han gæster Pumpehuset 3. juni. Eller når han betræder en af scenerne på Refshaleøen under HAVEN Festival den 10. august.

Kamasi Washington er en af de få artister, hvis musik rummer så mange nuancer, at to koncerter med ham ikke er for mange, nok nærmere for få, hvis man vil høste det fulde udbytte af hans univers. HAVEN vil desuden præsentere flere arrangementer i løbet af året.