Lisa Gerrard og The Mystery of the Bulgarian Voices gæster København

Lisa Gerrard og The Mystery of the Bulgarian Voices gæster København

Dead Can Dance-sangerinden medvirker på det bulgarske kors første studiealbum i mere end 20 år, og til efteråret rammer det unikke samarbejde DR Koncerthuset

The Bulgarian State Television Female Vocal Choir blev dannet i 1950’erne med det formål at fremføre autentisk bulgarsk folkemusik på nationalt tv og radio. Men efter at være blevet opdaget i 1970’erne af den schweiziske producer Marcel Cellier, indspillede koret sit første album i 1975, og i forbindelse med udgivelsen af det Grammy-vindende andet album, skiftede koret navn til Le Mystere des Voix Bulgares – eller The Mystery of the Bulgarian Voices.

Lisa Gerrard har siden starten af 1980’erne optrådt og udgivet plader med det æteriske goth band Dead Can Dance, som hun var med til at danne i Melbourne, Australien. Bandet har nærmest kultstatus blandt en trofast skare af fans, der elsker mesterværker som ”Aion” og ”Into the Labyrinth”. Bandet har dog til dato kun spillet en enkelt dansk koncert, så den kommende koncert bliver en yderst sjælden mulighed for at opleve Lisa Gerrard live.

Den australske sangerinde har altid refereret til bulgarsk sang som en inspirationskilde, og da både koret og Dead Can Dance begge tidligere har udgivet deres musik via det hæderkronede pladeselskab 4AD, var et samarbejde omkring albummet ”BooCheeMish” fra sidste år helt naturligt.

Igennem Lisa Gerrards musikalske karriere har hun været inspireret af lyden af forskellige folklore traditioner, og det er lykkedes hende at udvikle en helt særlig stemmeklang. Hun har skabt sit eget melodiske "lydsprog" baseret på ideen om, at den abstrakte lyd er et meget mere autentisk menneskeligt udtryk end fortællingen baseret på ord. Dette giver en særlig atmosfære i hendes udtryk og giver hende mulighed for at forbinde meget forskellige musikalske stemninger. Samarbejdet mellem Lisa Gerrard og det bulgarske kor skaber derfor en meget organisk følelse og skubber til grænserne for deres musikalske identiteter.

Koncerten "BooCheeMish" er som pladen en musikalsk rejse med deltagelse af et lille instrumentalt band med traditionelle bulgarske instrumenter - gadulka, tambura og kaval. I den udvidede form af showet er der også et orkester med 19 strygere og dirigent på scenen.

Koncerten har tre akter - 1) den moderne arrangerede bulgarske folkemusik ved koret "The Mystery Of The Bulgarian Voices", ledsaget af et orkester og den bulgarske beatbox-artist Skiller, 2) Lisa Gerrards sange ledsaget af orkester, Skiller og nogle af sangerne fra koret og 3) kollaboration mellem koret "The Mystery Of The Bulgarian Voices" og Lisa Gerrard, hvor begge er på scenen og synger sammen.

Koncerten med The Mystery of the Bulgarian Voices feat. Lisa Gerrard afvikles i DR Koncerthuset fredag 18. oktober 2019, og billetter kan købes via drkoncerthuset.dk fra 15. februar kl. 10.00.

Kalender
Aktuelle koncerter