Malinesiske Tinariwen besøger Store VEGA

Malinesiske Tinariwen besøger Store VEGA

DET MALINESISKE ØRKENBLUESBAND  TINARIWEN GÆSTER DANMARK I 2017

Det 11 mand høje protestband fra Saharas ørken besøger atter Danmark, denne gang med nyt album med i bagagen. Det er langt fra første gang, Tinariwen gæster Danmark – heldigvis. Da bandet spillede på Roskilde Festival i 2010 kvitterede GAFFAs Torben Holleufer med seks stjerner og ordene: ”Koncerten var besættende fra første strofe, en opvisning i walking blues, vel at mærke kamelers gang på vej mod endeløse sandblæste horisonter (…) Triumf på Arena. Tilbagelænet og fedt, fedt, fedt”. 
 
Tinariwen blev dannet i 1979 af en gruppe tuaregere (nomader fra Mali) i en af Gadaffis flygtningelejre i Libyen. Efter en våbenhvile i halvfemserne drog bandet mod Saharaørkenen i det nordlige Mali. Første gang, bandet spillede uden for Malis grænser, var på Roskilde Festival i 2001. I 2011 opnåede Tinariwen for alvor international anerkendelse, da de modtog en grammy for bedste verdensmusikalbum med pladen ”Tassili”. 
 
Musikken er guitarbåret og dansabel, med referencer til den støvede, californiske ørkenrock. Og ikke helt uden grund: ”Tassili” blev indspillet netop i Mojaveørkenen, i samarbejde med blandt andre Nels Cline fra Wilco og Kyp Malone fra TV On The Radio. Den 10. februar næste år udkommer bandets syvende studiealbum, der har fået titlen ”Elwan”, der betyder ”elefanter”. Albummet er indspillet i den sydmarokkanske ørken, da Mali er for farlig at opholde sig i for bandet på grund af de opblussende konflikter i landet. Samtidig er netop denne del af Sydmarokko helt speciel for bandet, da det var her, nomadernes karavaner havde holdningspunkt før de drog mod Timbuktu. ”Elwan” er indspillet i telte i ørkenen, med enkelte afstikkere til Joshua Tree i USA, hvor blandt andre Mark Lanegan og Kurt Vile har gjort Tinariwen selskab.
 
Tinariwens musik kredser meget om et ønske om uafhængighed fra Mali. Bandet har dog for længst pakket ørkenriflerne væk og erstattet dem med guitarer, trommer og eksotiske instrumenter, så man ikke kan andet end at danse natten væk til de forførende rytmer. Næste session med ørkenheltene foregår i Store Vega torsdag den 4. maj 2017.