SHINING - LILLE VEGA, 29. OKTOBER

SHINING - LILLE VEGA, 29. OKTOBER

NORSKE “BLACKJAZZ”-METALLERE ER KLAR TIL AT BLÆSE LILLE VEGA VÆK
 

Jaga Jazzist er et norsk musikerkollektiv, der spiller en speciel fusion af jazz- og post-rock. En af grundlæggerne var multiinstrumentalisten Jørgen Munkeby, men i 2002 forlod han gruppen for at fokusere på sit nye projekt, Shining (ej at forveksle med det svenske metalband af samme navn!).

Og siden dengang har Munkeby holdt fri legeplads over seks fuldlængdealbums som styrmand og eneste faste medlem. I modsætning til det store band han forlod, så er Shining “kun” en kvartet, og musikken er markant mere metallisk, men dog krydret med hovedpersonens saxofonspil.

Efter et par eksperimenterende plader nåede Munkeby og hans slæng i 2005 frem til en sælsom og kaotisk form for progressiv rock på ‘In the Kingdom of Kitsch You Will Be a Monster’ og især på det to år nyere gennembrud ‘Grindstone’, der endelig nåede ud til en bredere lytterskare.

Det blev kun mere dystert og tungt på 2010’s ‘Blackjazz’, hvis titel siden er blevet brugt som genrebetegnelse for Shinings musik. Pladen medførte blandt meget andet en plads på verdens største metalfestival Wacken Open Air.

Måske var det hér, at den canadiske guitargalning, Devin Townsend, fik øjne og ører op for nordmændene. I hvert fald har han personligt valgt kvartetten som opvarmning på flere sine turnéer, blandt andet i København og Aarhus, hvor han optrådte i marts.

Til oktober skal Munkeby & Co. dog stå på helt egne ben i VEGAs lille sal. Og det bliver vildt! Deres seneste album hedder desuden ‘One One One’ og tæller blandt andet et gæstebesøg fra Grutle Kjellson, forsanger i Enslaved, der netop har optrådt på Roskilde Festival.