Supergruppe giver irsk folkesang nye klæder

Supergruppe giver irsk folkesang nye klæder

SUPERGRUPPEN THE GLOAMING – IRSK FOLKESANG I MODERNE KLÆDER


Takket være deres unikke blanding af irsk folketradition med en amerikansk producernerve og en hang til at eksperimentere, er The Gloaming blevet lidt af et fænomen. Her møder den længselsfulde, irske sangtradition let progressive produktioner, der fører The Gloamings traditionsbundne lyd ind i det 21. århundrede på helt ny vis.

Med fem bandmedlemmer, der hver især er mestre inden for deres musikalske felt, er det ikke en overdrivelse, når The Gloaming kaldes ”the best kept secret supergroup”, selv om bandet har spillet udsolgte koncerter verden over, siden de blev dannet i 2011. Martin Hayes er en af verdens mest anerkendte, virtuose irske violinister, mens den unge Caoimhin O'Raghallaighs hardangerfele-violinspil modsat er abstrakt og uforudsigeligt. Hertil leverer Iarla O'Lionaird sin karakteristiske, smukke vokal i den traditionelle, irske sangstil sean-nós, der har givet ham titlen som den mest berømmede irske vokalist med credits på filmsoundtracks og optrædener hos David Letterman og Jools Holland. Som modspil finder man den Chicago-baserede, amerikanske guitarist Dennis Cahill, der giver de sjælfulde melodier et underspillet, utraditionelt løft, ligesom den amerikanske pianist og producer Thomas Bartlett, bedre kendt som Doveman, trækker tråde til rockverdenen med sin årelange erfaring som producer for kunstnere som Sufjan Stevens, Glen Hansard og Anna Calvi og som musiker for kunstnere som The National, Anthony and The Johnsons, David Byrne og Rufus Wainwright.

Om processen med at danne The Gloaming og finde frem til deres unikke musikalske udgangspunkt udtaler Iarla O'Lionaird: ”Martin Hayes og jeg stammer fra en generation, der har lært musikken på den gammeldags måde. Samtidig har vi lyttet The Beatles, Talking Heads og Philip Glass, og det gør The Gloaming til et unikum af et band. Ikke alle fra den gamle, traditionelle skole vil kunne lide det. Men jeg føler, at man bliver nødt til at skabe noget, som ens forfædre ikke nødvendigvis vil forstå” (The Guardian).

Efter at være fundet sammen i 2011 tog bandet øjeblikkeligt på en udsolgt turné, og har siden da spillet for udsolgte koncertsale verden over – lige fra Operahuset i Sydney, The Barbican og Royal Albert Hall i London og New York’s Lincoln Center, alle med fem- og seksstjernede anmeldelser til følge. I 2014 udgav The Gloaming deres selvbetitlede debutalbum på musiklegenden Peter Gabriels label, Real World Records, hvor stjerneregnen igen haglede ned over femkløveret, der af The Guardian blandt andet blev kaldt ”et fremragende album, dybt forankret i den keltiske tradition, men modigt moderne”, ligesom Peter Gabriel selv kalder The Gloaming for ”en vidunderlig blanding af sjælfulde og passionerede talenter, der har skabt deres egen genre”.

I starten af 2016 udkom supergruppens andets album, ’The Gloaming 2’ - fuld af flere overjordisk smukke produktioner, og atter til stor ros i medier som Mojo, The Guardian, Paste Magazine og The Irish Times. Numrene har The Gloaming med sig, når det irsk/amerikanske band den 1. marts 2017 gæster DR Koncerthusets store sal – en sal, der både klæder de klassiske anstrøg i musikken, og som vil være de perfekte grandiose rammer til The Gloamings på én gang intime og storslåede lydunivers.